Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Van igazság

2012.07.25

Nem tiltotta be a bíróság a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet

Folytathatja tevékenységét a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület - döntött szerdán a Gyulai Törvényszék.
/Bővített hír./
Nem találta megalapozottnak a Békés Megyei Főügyészség keresetlevelét a Gyulai Törvényszék, mely szerdán megállapította, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület (SZJPE) nem folytat jogsértő tevékenységet.
A dr. Mucsi Erika bírónő vezette tanács ítélete nem jogerős, fellebbezhető, de a tárgyalóteremben megjelent, Szebb Jövőért feliratú mellényt viselők láthatóan örültek a döntésnek.
― Az ország északi és északkeleti részén a rendszerváltozás után tömegek, többségében romák vesztették el a munkahelyüket, amire a húsz év sem hozott megoldást. Felnőtt egy olyan generáció, mely nyomort és kilátástalanságot tapasztal. Az alacsony képzettséggel rendelkezők nem kapnak munkát, nőtt a csak segélyből élők száma, ami további elkeseredettséget és tehetetlenséget szült ― indokolta az ítéletet dr. Mucsi Erika bírónő.
Mint mondta, a lakosokban "egy kölcsönös bizalmatlanság alakult ki egymással szemben". "Kirívó bűncselekmények nem voltak", de megszaporodtak a kisebb vagyon elleni esetek. "Olyan szóbeszédek kaptak szárnyra, hogy ezért a romák a felelősek", akik ezt tagadták, "úgy állították be, hogy a rendőrségi intézkedés nem hatékony". A Gyöngyöspatán élők megkeresték a SZJPE-t, mely tavaly márciusban két hétig fokozott szolgálatot teljesített a Heves megyei községben.
― A média közfelháborodást kiváltóan számolt be a helyi eseményekről ― folytatta dr. Mucsi Erika. A "romák" körében segélyeket osztottak, ami szintén hangulatkeltést eredményezett. A bírónő hozzátette: a SZJPE-tagok mellett több "szélsőséges csoport" ― a Véderő, a Betyársereg és a Csendőrség ― is ott volt Gyöngyöspatán. A "romák" az elmondások szerint félelemben éltek, de fekete ruhásokról beszéltek, ami nem azonosítható egyértelműen a SZJPE-vel.
― A harmincötödik hétre szülte meg gyermekét egy asszony az ijedtségtől ― mondta. ― Nem található ok-okozati összefüggés az eset és a SZJPE között, nem terhelhető az alperes. Legendák alakultak ki, de reális dokumentum nem született. A beszámolók szerint ostorral, viperával és fokossal fenyegették meg a "romákat", de a SZJPE lámpával teljesített szolgálatot. Igaz, nem határolódott el a "szélsőséges csoportoktól", de nem tartozik másért felelősséggel.
― Az egyenruhásokat sokan összemosták ― emelte ki dr. Mucsi Erika bírónő. Idézett a SZJPE alapszabályából, mely szerint a lakossági biztonságérzet növelését fogalmazta meg célként, politikai tevékenységet nem folytat, pártnak nem ad és attól nem is kap anyagi támogatást. Ugyan a Jobbik rendezvényeit az SZJPE biztosította, ez nem ütközik törvénybe. Megállapította: a felperes nem szolgált olyan bizonyítékkal, ami a feloszlatást indokolná.

További részletek: http://kuruc.info/r/2/99164/#ixzz21e3kc52i